Blogg

Varför inte prova nya drömmar i New York?

Våra vänner frågade oss med allvarliga miner inför resan till New York : ”Vad skall ni göra hela dagarna?” Det var ingenting som oroade oss. Vi vet att staden har ett stort utbud och att bara promenera runt är en unik upplevelse då gatan är marknadsplats, vardagsrum, teaterscen, matsal eller kök.

Men vi tänkte också, varför inte prova andra drömmar? Så C-G anmälde sig till en professionell kockkurs med 17 andra matlagande entusiaster och jag hittade en konstskola. Han tog tunnelbanan på morgonen och stod vid spisen i 6 timmar i 22 dagar. Kursen, om köksteknik, har det franska klassiska köket som ledstjärna. Varje dag kom han hem, alldeles utmattad, med egenlagade eleganta rätter: Canard a` L`orange, Crème Caramel, Tarte aux Pommes eller Pot au Feu.

Smakrikt kursresultat.

Smakrikt kursresultat.

The Student Art League är nedgången och uppfyller alla romantiska drömmar om en ”riktig konstskola” som i Paris på 50-talet. I byggnaden lärs alla tekniker ut och varje sal är alltid fullproppad med elever. I min kurs har en modell intagit en pose som behållits i flera dagar som sedan byts veckovis. Det är knäpptyst, bara fläktarna surrar, när alla ritar, målar eller skulpterar. New Yorkarna älskar att lära sig nya saker och medelåldern är snarare 70+ än 20-. Häromdagen ropade en målarkompis, Maaarika, på gatan vilket onekligen fick mig att känna mig hemma i staden.

Konstskola. Marika Wachtmeister tar plats vid staffliet.

Konstskola. Marika Wachtmeister vid staffliet.

Nu går vi in i sista ”besöksfasen”, då vänner och familjen kommer och vi guidar en svensk grupp. Vi har orienterat oss och kan ge tips om allt från Helen Mirren på Broadway till Björck på MoMA.