Blogg

Vad är det för fel på staten Alabama?

Frågan om enkönade äktenskap ska accepteras eller inte upptar just nu många amerikaners intresse. I liberala staten New York har homosexuella rätt att vigas. I flera andra stater, särskilt i Södern, är frågan om homoäktenskap fortfarande het. Många ställer sig frågan – What is wrong with Alabama?

Ja vad är det för fel på staten Alabama? Igen lyckas denna stat väcka uppmärksamhet och får hård kritik för sin konservatism. Homosexuella har förbjudits att ingå äktenskap. Men det är inte första gången Alabamas hårda attityd väcker upprörda känslor.

För 50 år sedan marscherade afrikan-amerikaner i Selma, Alabama för sina rösträttigheter. Vid första försöket blev demonstranterna, som begärde en konstitutionell rättighet att få registrera sig och rösta, brutalt stoppade och nedtrampade av beriden polis som slog ner äldre som yngre med långa piskor. En ung man sköts till döds och flera personer fick skallskador av batonger.

Några dagar senare leddes nästa försök av Martin Luther King och antalet demonstranter hade ökat betydligt, inklusive sympatisörer från norr. Ej heller denna gång lyckades marschen klara sig förbi de beväpnade poliserna. Men tredje gången, med skydd av nationella trupper, utkommenderade av President Lyndon Johnsson, lyckades King leda sin marsch från Selma till Montgomery, Alabama, där han höll ett av sina lysande tal. Fotografier från hela denna historiska händelse visas på Historiska Museet i New York. Plötsligt minns jag bilderna från tidningarna då jag var 15 år. Flera namn på ledarna som Andrew Young och Abernathy återkommer, samt den stiliga Coretta King.

Vi ser också den intressanta dokumentärfilmen ”Selma” som skildrar hela händelseförloppet i Alabama, när statens guvernör, den hemske George Wallace, vägrar att upphäva segregationslagarna. Alabama förlorade för 50 år sedan och kommer troligen att tvingas acceptera homoäktenskap också. Tidningsartiklar och debatten är inte sen att påminna om den fruktansvärda kamp som ägde rum i Alabama för 50 år sedan.

Jag kan minnas den oerhört tragiska dagen då Martin Luther King blev skjuten våren 1968. New York kokade och pappa förbjöd mig att gå ut den kvällen. Vi bodde inte så långt från Harlem, cirka 15 kvarter bort och skiljelinjen var knivskarp då. Idag har stadsdelen utvecklats tack vare att Bill Clinton, som expresident, etablerade sitt kontor där. Nu hoppas vi snart få bord på den populära restaurangen Red Rooster som drivs av svensken Marcus Samuelsson mitt i Harlem.