Blogg

"Städernas stad – med svenska inslag"

Välkomna till detta bröllop i New York; STÄDERNAS STAD!

Så inledde den kvinnliga officianten vigselakten mellan ett ungt par i NYC framför de internationella gästerna. Hennes tal var sufiskt och mycket klokt. Vi lyssnade andäktigt på en text där varken Gud eller annan Överhet välsignade det unga paret. Orden var en hyllning till kärlek, respekt och samarbete med uppmaningen att det är bådas skyldighet att växa och utvecklas som personer. En påminnelse om livets oundvikliga svårigheter gav texten en realism som ofta saknas i romantiska filmer och böcker.

Här satt judar, katoliker, protestanter och muslimer som ännu ett exempel på en framgångsrik samexistens i denna stad som är en sann smältdegel. Det är också en mallig stad – städernas stad. Ingen häst och vagn eller limousin väntade utanför, utan de nygifta strosade hand i hand nerför avenyn i solen under blommande körsbärsträd. Detta var en upplevelse som bekräftar att giftermålet fortfarande är en av de få ritualer som alla kan samlas kring.

Även om det sjungs och spelas om den romantiska kärleken i denna stad mer än kanske någon annanstans är det mammon som präglar hela strukturen. Reklamen glittrar och lyser, skriker och bombarderar invånarna från alla håll. Neonskyltarna byts ut beroende på vilket företag som idag är störst och mest framgångsrikt.

Jag minns PAN AM-skylten på 60-talet som syntes tydligt vid slutet av Park Avenue. Den är borta sedan länge. Jag  kan inte låta bli att uppmärksamma de många svenska företag som idag syns. Förr var det Orrefors, med en flott butik på 5:e avenyn, som var Sveriges flaggskepp. Nu är Orreforsbutiken borta och varumärket HM lyser  starkt i rött högt på en av skyskraporna. Skanskas skyltar syns vid prestigebyggen och Nordstrom med svenska rötter bygger ett nytt stort varuhus på bästa läge. 

Onekligen har flera svenska företag lyckats i USA. Skype och Spotify erövrar marknadsandelar i denna stenhårda konkurrens. Kosmetikaföretaget Face och modemärken som Tiger, Lindeberg, Rodebjer syns i egna butiker eller i stora varuhus. Vårt favoritcafé Fika utmanar Starbucks med 20 fik i stan. Här säljs populära kanelbullar som oftast tar slut till lunch och chokladbollar gjorda enligt recept av konditorn från Hanaskog.

Med visst vemod lämnar vi nu Städernas Stad, där en av de få irritationsmomenten är de evigt tutande bilarna och brandkårens sirener. Tre månaders vistelse utan visum är slut och den skånska våren lockar.