Blogg

Sol och mörka moln

Snön har övergått i strålande sol. Söndag fylldes Central Park med cyklister, familjer och turister. Hästhovarna klappade glatt mot asfalten. New York ligger på Roms breddgrad så solen värmde och jag kände vårkänslor denna dag präglad av en glad och avspänd  stämning. För en stund kunde Trumps tweets glömmas.

Konst/kulturutbudet är enormt i New York. Vi blir vimmelkantiga av alla val mellan nya utställningar, pjäser med världskända skådespelare eller världens bästa pianist, klassisk dansare, senaste musiken… Men ibland stannar vi hemma klistrade vid tv:n och en  uppslukande soap opera från Vita Huset. Dygnet runt rapporteras om Trumps senaste tweets och anklagelser eller galna beslut. Det är fängslande och otroligt att USA:s president kan bete sig så opålitlig och skrämmande.

Måndagens, 20 mars, 5 timmar långa utfrågningar av FBI-chefen James Comey med flera i Washington ingav respekt i sin grundlighet. Comey fick upprepa om och om igen att det saknas några som helst bevis för att Obama avlyssnat Trump Toner eller att England skulle vara involverade. Däremot har FBI påbörjat en brottsutredning kring Rysslands och Trumps samarbete och förehavanden under valkampanjen. Analyserna efteråt liknade utfrågningarna vid Watergateskandalen. Och de slutade med att dåvarande presidenten Richard Nixon avsattes.

Hur besvarade nu president  Trump denna väl underbyggda kritik av hans påstridiga anklagelser mot Obama?

Han reste till Kentucky och samlade tusentals anhängare, mer likt ett valmöte än en president som ville lugna sitt folk i en svår och orolig tid för landet. Den uppiskade stämningen påminde om  1930-talets Tyskland; nationalism, kritik mot den fria pressen, nya arbetstillfällen, stängda gränser, ökad säkerhet… Trump skrek ut sina anklagelser mot illegala immigranter som mördat amerikaner, antimuslimska insinuationer, muren i Mexiko och hur Obamacare lurat amerikanerna. Talet var direkt obehagligt och publikens högljudda vrål som gensvar på Trumps ökade militärutgifter, de största sedan andra världskriget (enligt Trump), var skrämmande.  Inte med ett ord kommenterade Trump utfrågningarnas slutsats att han ljugit för sitt folk.

Samtidigt lockar den evigt vakna staden med sina frestelser. Årets Whitney Biennal, med ung amerikansk konst, ofta politisk, har mottagits positivt. Den ”fina” butiken Tiffany på 5e Avenyn stödjer den radikala utställningen – just ett sådant kreativt samarbete som präglar det bästa i USA.

//

Av: Marika Wachtmeister