Blogg

New York – politiken & vädret

Med kluvna känslor planerade jag resan till New York detta år. Inte sedan CG och jag bodde i staden tre månader 2015 har vi varit tillbaka i USA. Efter Hillary Clintons förlust i presidentvalet har jag inte velat återvända. New York-vännernas rapporter om postObama har varit fyllda av skam över det ofattbara som händer i Washington och djup oro. Staden New York var alldeles tyst valnatten och det skrämmer, New York är aldrig tyst utom vid extrema kriser.

Ändå kände vi att nu kunde vi inte svika den stad och stat som röstade tydligast demokratiskt. Av lojalitet mot staden och vännerna fullföljde vi resplanerna.

Vi hann precis landa så bröt snöstormen ut. Märkligt att vakna till en vit tyst stad i tjock dimma. Som om en stor evigt brummande monstermaskin stillnat, likt när Titanic kolliderade med isberget och motorerna tystnade. Vinden tjöt uppe på 20:e våningen och snön piskade mot fönstren. Märkligt hur lite snö som fick det högteknologiska samhället att bromsa in. Stora varuhus på Femte avenyn var stängda och kalla vilsna turister halkade fram på gatorna. Tjock is täckte gatorna och smutsig issörja bildades vid övergångarna. Mot eftermiddagen började dock invånarna trotsa vädret och de öppna restaurangerna fylldes med glada gäster som på en ledig helgdag.

Alla vill undvika att prata politik men alla samtal slutar ändå med ännu en historia om Trumps senaste otroliga beslut eller utnämning av en inkompetent medarbetare på hög position. Under George Bushs tid fanns det någon form av skämt och skratt bakom berättelserna om hans inkompetens. Nu skymtar en rädsla och osäkerhet över republikanernas nästa politiska schackdrag i nedmonteringen av Obamacare och andra reformer för de allra fattigaste. Misstron är kompakt och en känsla av att ondskan styr. Varför förstöra för halva befolkningen och inte ersätta förluster med något annat? 

Just nu kretsar samtalen kretsar kring den rädsla som råder inom White House bland de anställda av Trump. Nyheterna understryker att vänskap och lojalitet väger långt tyngre än erfarenhet, kompetens och kunskap vid utnämningar till viktiga positioner.

Jag tittade mig omkring under dagens lunch i Soho. Vilken underbart energisk blandning av människor med olika bakgrunder, hudfärg och kön. Är det just i denna energiska mångfald som Trump vill så splittring? Alla pratade och pratade och allt verkar så angeläget som om det går elektriska energisignaler från ett bord till nästa.

I möjligheternas stad gäller det att ta chansen, att ta nästa steg mot toppen och kändisskapet. Gårdagens hindrande oväder är som bortblåst. Snöhögarna smälts ner med värme under natten – ingen tung hantering och stora lastbilar behövs. Elegant smälter snön bort liksom minnet av att det oförutsedda vädret kunde för ett dygn bromsa takten och drömmarna.

En halvt bortriven affisch fick mig att le – MAKE LOVE NOT WALLS! En av  60- talets mest kända deviser kommer åter till användning och lyckligtvis står det WALLS, inte WAR ännu.

//

Av: Marika Wachtmeister