Blogg

New York – perfekt för äldre

New York är den perfekta staden för pensionärer och äldre. Trottoarerna är nedsänkta vid varje gathörn, affären levererar gratis hem mat och överallt finns det goda färdiga rätter att köpa. Kemtvätten är billig och alla Broadways  teateruppsättningar går på matiné tre dagar i veckan. Datingsystemet fungerar också för de äldre. Min vän klagar på att hans 85-åriga pappa har två flickvänner.

Alla är uppkopplade och använder appen till att beställa via det nya taxisystemet, uber. Jag hörde en kvinna i min teckningsklass utbrista; ”Jag blir galen på min man – nu lär han sig spanska”.  Våra vänner, och grannar fyra trappor ned på 11:e våningen, såg filmen ”Fifty Shades of Grey” istället för att åka till landet och ta hand om hundarna. De är i 80-årsåldern. Jag frågade faktiskt inte vad de tyckte. Ålder är inte en ursäkt, alla skaffar nya och vita tänder och att klaga är absolut tabu.

Men infrastrukturen gammal. När kineserna byggde upp sitt land krigade USA i Irak och Afghanistan. Gatorna i New York har stora hål även mitt i city och taxibilarna saknar fjädring. De offentliga skolorna är undermåliga avseende både lärare och skolbyggnader. Vår våning värms upp via fläktar som brummar och på konstskolan, the Student Art League, är det elektriska systemet livsfarligt och modellerna fryser eller blir grillade av små värmefläktar.

Samtidigt reser sig en ny 100 våningar hög skyskrapa på Park Avenue som är slank, hightech och elegant. I New York blandas det gamla och det supernya. I kvarteret håller ett lågt hus på att evakueras och affärerna rear ut eller stängs. Snart raseras huset och en ny skyskrapa växer upp mot himlen.