Blogg

New York – kontrasternas ö

Amerikanen, som oftast saknar ett pass, är NYC:s vanligaste turist. I New York finns allt som kan önskas och köpas för pengar. Livet här brusar oförtröttligt vidare med vinnare och förlorare. Men NYC är inte Amerika utan en ö på denna stora kontinent. Vad som kommer upp till ytan här har vaskats fram i en obönhörlig konkurrens. Detta gäller nya företag lika väl som konst eller design och skapar  det höga tempot och utbudet.

Men något förbryllar oss, något är i grunden annorlunda och skiljer sig från det europeiska vilket är svårt att formulera. Det ligger någonstans mellan kortsiktig girighet och önskan om att dominera världen. Stormakten använder sitt privilegium att sätta agendan och att döma andra. USA tar sig rättigheten att attackera andra länder och starta krig. Men USA har också räddat Europa och demokratin tre gånger under 1900-talet.

Vi besökte minnesplatsen för 9/11, Ground Zero, med enorma djupa, svarta vattenfall där tornen ursprungligen stod. Museet speglar den ofattbara händelsen när planen flög in i tornen som kollapsade och närmare 3000 personer dog. Detta att USA anfölls på sitt territorium sitter djupt och chocken har inte släppt. Jag befann mig då i staden samtidigt med min äldste son och svärdotter och alla dessa dokumentärer påminde om de mörka dagar vi upplevde tillsammans då röken vällde upp ur hålet på nedre Manhattan. Ett svar på chocken blev dagens antiterroriståtgärder, från krig till ökad flygsäkerhet och krångel.

”Obama är en dålig ledare” är ett allmänt uttalande. Den vältalige  och internationellt populäre presidenten kritiseras hemma då han inte har kuvat ISIS ännu. Liksom Clinton vill inte Obama starta ett krig utan han slutför de han ärvde.  Varken han eller amerikanerna, som går in i en ny isolationistisk period, vill få hem fler medborgare i plastsäckar.

En förändring är på väg. Med minskade behov av energiimport varken vill eller behöver USA kriga i mellanöstern. Att USA är en stor, komplex och diversifierad nation som inte  kan beskrivas enhetligt visste jag på 60-talet och inser igen. Men stämningen av sorg och chock efter 9/11 kommer jag aldrig att glömma. Inte heller hur snabbt NYC reste sig, bjöd in konstnären Christo och turisterna återkom och pengarna flödade in till the Apple.