Blogg

Konstgallerierna i New York har flyttat söderut

New York är en stad i ständig förändring. Konstgallerierna har flyttat söderut från midtown, till Soho, till Chelsea, till Bowery på Manhattan och nu till Williamsburg och Redhook i Brooklyn. Fortfarande är Chelsea det galleritätaste området och en kall lördag beger vi oss västerut och börjar på 20:e gatan.

Där hittar vi svenska Karin Mamma Anderssons utställning med helt nya verk, tavlor och stora muralmålningar. Sedan går vi gata upp och gata ner, ser etablerade konstnärer som Sol LeWitt och Dan Flavin samt Charles Ray ( som ingick i skulpturutställningen nyligen på Moderna Museet i Stockholm) och många nya konstnärsnamn. Trots kylan och vinden är vi en liten trogen skara som går från galleri till galleri, upp för smala branta trappor, eller ner i mörka källare. Men vid 26:e gatan tar fötterna slut. Vi reser hem och tar fotbad.

Vi fick inte inte missa den stora utställningen ”Matisse Cutouts” på MoMA ( Museum of Modern Art). Köerna är långa men det är värt väntan. Matisses produktion var mycket lekfull och skicklig under hans sista år då han fokuserade på att klippa ut former i kolorerat papper.

Det var många som ville se utställningen så den sista helgen hade MoMA öppet 24 timmar/dygn!! Denna entusiasm och lust att se och lära präglar staden och alla rusar till de populäraste utställningarna, teatrarna, konserterna, filmerna och slåss om dyra biljetter och de sista platserna. Ja, det gäller att vara kvick och beslutsam!