Blogg

Fördyringen hotar New Yorks själ

Tystnad är sällsynt i New York. Jag somnar till bilars tutande och sirenernas tjutande. Polis – och brandbilar överreagerar ständigt och med påslagna sirener och blinkande röd/blå ljus kör de snabbt och farligt genom den eviga trafiken. Bilarna saktar ner och kör mot sidan medan sirenernas ilskna ljud fyller staden.

Jag vaknar till borrljud och hammarslag. Våningen bredvid renoveras. Utanför fönstret syns en enorm lyftkran som förorsakar öronbedövande buller från tidig morgon till sen kväll. Detta är en av många byggarbetsplatser i denna stad som genomgår en omfattande förändring. Fastighetspriserna har ökat  liksom priset för lufträttigheter.

Den gamla konstskolan, Student Art League, har räddat sin fortsatta existens på den pulserande 57:e gatan, genom att dyrt sälja sina lufträttigheter. Detta är resultat av en framgångsrik försäljning men lika ofta måste affärer, skolor, små och medelstora företag stänga eller flytta. Staden genomgår en fördyrande omvandling. Från fler och fler områden tvingas konstnärer och låginkomsttagare flytta. De har redan lämnat Manhattan och jagas vidare till Brooklyn som också blivit dyrt, vidare till Bronx och Queens.

Denna fördyring hotar stadens själ. New York har förlitat sig på och varit stolt över sina många invånarna med kreativa yrken. Nu tar finansbranchen över och flyttar in i de svindyra nybildade bostadsrätterna. Förlusten av konstnärer och musiker oroar gamla New Yorkare men det nya vinner alltid över det gamla i denna stad.

Lika mycket som skyskraporna fascinerar mig blir jag medveten om allt som pågår under gatuplanet. Vit het ånga pyser upp ur underjorden hela tiden i höga rör mitt i gatan och i byggarbetsgropar borras det rakt in i Manhattans stengrund. Tunnelbanans muller hörs till och med in i Carnegie Hall och stör det känsliga pianospelet när tågen rusar fram i tunnlarna och rummet skakar. Underjorden gör sig påmind hela tiden, trots att denna stad handlar så mycket om skyskraporna.

Ny skyskrapa i New York. (Foto: C-G Wachtmeister)

Ny skyskrapa i New York. (Foto: C-G Wachtmeister)

Runt hörnet ligger små och nedgångna affärer långt från 5:e avenyns glamour. Ytterligare en skyskrapa i glas reser sig upp ur den gamla låga New York-byggnationen som rivs med hög hastighet. Världens högsta bostadsbyggnad med 100 våningar adderar sin slanka silhuett till the skyline.