Blogg

"Diskrimineringen i USA är ett växande problem"

Just nu står USA:s framtid på spel. Hur landet kommer att styras, och därmed påverka världen, avgörs snart. Det första steget togs i helgen. Hillary Clinton accepterade att ställa upp som demokraternas presidentkandidat. Huruvida hon har en chans att vinna beror helt på vem som republikanerna väljer. Blir det en tredje Bush eller en okänd kandidat på högerkanten?

Häromdagen såg jag ”Clinton The Musical” som grovt häcklar  presidentparets åtta år i Vita Huset. Bill Clintons sexskandaler pumpades upp av Ron Starr tillsammans med Newt Gingrich som också ljög och falsifierade bevis om White Water, Monica Lewinsky och det misslyckade sjukförsäkringsförslaget i kampen mot presidenten. Vem minns dessa skurkar idag som i stort styrde landet?

Musikalens porträtt av Hillary som hjältinna framstår som hoppfull. Frågan är om det amerikanska folket har glömt hennes vilda år med Bill Clinton i Vita Huset. Det finns ett krav på det nya och fräscht framtidsinriktade för att vinna i detta land.

Ett av de verkligt svåra problem som den nya presidenten, demokrat eller republikan, måste hantera är den diskriminering som präglar hela landet, såväl i småorter ute på landet som i storstäder. Vi har alla läst om de mord som vita poliser är åtalade för i till exempel New York och  i Ferguson, Alabama. Genom videos finns dokumentation om skjutningar i ryggen eller av oskyldiga som promenerar ner för trappor i sina fastigheter. Men problem med diskriminering genomsyrar också  konst- och teatervärlden.

På stora Brooklyn Museum pågår en storslagen utställning av afrikanamerikanen Kehinde Wiley som helt enkelt kopierar tavlor eller skulpturer av de kända hjältarna. I stället för Napoleon på hästryggen sitter en afrikanamerikansk idrottsstjärna i basketutrustning.