Blogg

Centralt i New York: artighet och vänlighet

Hur kan 9,5 miljoner leva tillsammans på en så liten yta som New York utan att det blir outhärdligt? Hur kan alla trängas varje dag i hissar, på bussar, flyg, tunnelbanor och tåg utan bråk och skrik?  Svaret är artig vänlighet.

New Yorkare tilltalar varandra i vänlig ton och orden excuse me, please, sorry används ofta. Häromdagen tappade jag en handske på gatan och genast sa någon – ” Din handske”. När jag faller handstupa på den isiga trottoaren och handväskan far iväg och mina livsmedel rullar ut, kommer en äldre man och hjälper mig upp och samlar ihop allting.  Jag ser en kvinna rusa av bussen med en avstigande passagerares tappade biljett.

Smidighet dominerar hela samvaron mellan dessa miljoner människor som dagligen väller upp ur tunnelbanan där de stått packade som sardiner. Sällan får man en dörr i ansiktet eller blir undanträngd. I köerna småpratas det om vädret denna kalla kaotiska vinter med flera snöstormar och transportkriser.  Men det finns en gyllene regel – skynda dig, vela inte och du ska veta vad du vill från adressen till salladsdressingen. Next! Next! Next! Nästa nästa nästa ropas det ständigt. Rota inte runt i väskan och leta efter kort, mobil eller pengar utan var redo när din tur kommer. Och om du sölar kan tonen bli bitsk men den som har bråttom respekteras och får gå före i kön eller hjälps fram.

Även i denna stora stad gäller det att leva i den lilla världen. En bygemenskap skapas där man känner igen och hälsar på varandra. Staden består egentligen av många mikrosamhällen där samvaron präglas av vänligt prat och skämt. Redan efter en vecka känner hårfrisörskan, kemtvätten, kvarterskrogen, livsmedelsaffären och tiggaren oss båda.

Jag får lägga undan NY Times varje dag bakom disken i affären som är öppen 24 tim/dygn och lämnar bara in min tvätt – någon lapp behövs inte. Men alla vet att relationen kan vara kort. En dag är vi försvunna härifrån – många kommer och går i New York. Denna artiga vänlighet kunde vi svenskar träna på när vi nu också blivit urbana och lever 80 procent i tätort.